Нивото на имунизационно покритие срещу морбили в България е трудно да бъде

...
Нивото на имунизационно покритие срещу морбили в България е трудно да бъде
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: У нас много деца са фалшиво ваксинирани срещу морбили, рискът сега е по-голям отколкото през 2009г.

Нивото на имунизационно покритие против морбили в България е мъчно да бъде открито, защото има доста случаи на подправено имунизирани деца. Това съобщи пред TrafficNews експертът по инфекциозни заболявания доцент Атанас Мангъров във връзка разрастващата се зараза от дребна шарка в северната ни съседка Румъния. Ако при последния взрив на болестта през 2009г. главно наранени бяха децата от ромския етнос, то поради антиваксърските настройки на родители риск към днешна дата съществува за доста по-голяма част от българското население, добави той.
Прочетете още
Данните в Румъния сочат, че за предходната седмица там са регистрирани 1855 случая на морбили. Това е доста, равнява се на близо 10 случая на 100 000 души население. Морбили, именуван още дребна шарка, е мощно заразна болест, която се популяризира по въздушно-капков път. Всеки, който не я е преболедувал или не е имунизиран, при контакт с вируса, се заразява и разболява, съобщи Мангъров.

Особеното освен това заболяване е, че в детската възраст води до мощно подтискане на имунитета и е причина за затруднения, които могат да бъдат първоначални и вторични.

„ Първичните затруднения са от самия вирус, като се визира най-често белият дроб и мозъка. Вторичните са бактериални инфекции, най-често засягащи белият дробове “, добави той.

Причината за растежът на случаите на това заболяване в северната ни съседка е незадоволителното ваксинално покритие, споделя експертът по инфекциозни заболявания.

„ В България не е доста ясно какво е ваксиналното покритие, защото имаме голям брой ваксинирани единствено на документи. Ако тук се появят единични случаи на морбили и имаме неимунизирано население, не е изключено да има зараза и тук. Този риск съществува, защото ние контактуваме със прилежащите страни. Рано или късно ще се записва случай “, споделя доцент Мангъров.

Доцентът напомни, че последната зараза от дребна шарка в България е била записана през 2009-2010г.. „ Тогава имахме над 24 000 случая на морбили, като 95% от тях бяха неимунизирани ромски деца. Имаше даже 24 смъртни случая “, споделя той. По думите му най-нисък е имунитетът измежду ромското население, защото при тях използването на наложителните ваксини не се извършва прецизно.

Припомняме, че тройната ваксина против морбили, заушки и рубеола при нас се ползва гратис по отношение на наложителния имунизационен календар на деца на 1 година и 1 месеца, а втората доза – на 11-годишна възраст. Препаратът, който се употребява за създаване на имунитет към острото инфекциозно заболяване, е един от най-сигурните, безапелационен е Мангъров.

Той напомни за първите подозрения, които се родиха във връзка с сигурността ѝ, пристигнаха, откакто през 90-те години списание разгласява, че има връзка сред имунизацията и Аутизъм.

„ В последици се направиха десетки проучвания, които опровергаха това изказване. Въпреки това страхът у хората остана и към момента има, в това число и високо интелигентни родители, които не престават да отхвърлят да имунизират децата си. Резултатите са това, което стана у нас през 2009г.. Ако се повтори още веднъж, това ще засегне освен ромското население. По-ниският % имунизирани е обезпокоителен и за другите заболявания – Рубеола и Заушка, които са не по-малко рискови, изключително за бременни дами “, добави Мангъров.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР